Vesti

Urušeni zid zgrade tržnice biće vraćen u prvobitno stanje

Tokom prepodneva, prilikom radova na rekonstrukciji zgrade tržnice na Zelenoj pijaci, urušio se deo objekta. Izvođač radova i nadzorni organ, reagovali su blagovremeno i evakuisali radnike sa gradilišta, tako da tom prilikom niko nije povređen.

Prema rečima Ace Stankovića, nadzornog organa iz Sekretarijata za investicije u Gradskoj upravi za razvoj, ovo je još jedan dokaz da je rekonstrukcija objekta, iz 1929. godine, bila neophodna zbog načina gradnje iz tog perioda. Temelj i zidovi su od običnih cigli, bez betona. Do urušavanja je došlo danas kada su izvođači radova Eurodomus i Maksim gradnja, pristupili sanaciji tog zida.

Preduzećemo sve mere zaštite objekta radi dalje sanacije i vratićemo sve u prvobitno stanje, poručio je Siniša Kuzmanović predstavnik izvođača radova iz Maksim gradnje doo Beograd.

Da se ovakve stvari događaju, potvrdio je Marko Grković direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji učestvuje u realizaciji ovog projekta od samog početka. Zgrada je deo kulturno istorijske celine starog gradskog jezgra. S obzirom na to da je objekat pod zaštitom države, Zavod je dao uslove i saglasnost na projekat. Građanima ovo možda deluje strašno, rekao je Grković i dodao da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gradske uprave i izvođača radova.

Inače, rekontrukcijom koja je započeta krajem aprila, objekat će zadržati svoj prvobitni izgled, ali će imati i nove sadržaje koji će odgovarati samom objektu. Pored rekonstrukcije matične zgrade i uređenja platoa, biće izgrađena podzemna garaža sa 53 parking mesta i nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonima. Vrednost radova, koje sredstvima iz dugoročnog investicionog kredita finansira JKP Šumadija, je 293 miliona dinara.