Vesti

EE otpad – jedan od najvećih problema današnjice

Ekolozi i stručnjaci za zaštitu životne sredine procenjuju da enorman rast električnog i elektronskog otpada predstavlja jedan od najvećih globalnih problema današnjice.

Ova vrsta otpada uvećava se nekoliko puta brže od komunalnog otpada, što je posledica naglog tehnološkog razvoja, kao i pada cena elektronskih i električnih uređaja.

Većina EE otpada spada u opasne otpade po zdravlje ljudi pa je neophodno da se pravilno odlažu i recikliraju, kao i  da se ne mešaju sa ostalim otpadom.

Da podsetimo sugrađane, JKP Šumadija Kragujevac svakog četvrtka preuzima i otkupljuje EE otpad od pravnih i fizičkih lica po ceni od 10 dinara po kilogramu za veće kućne aparate, dok se mali kućni aparati ne otkupljuju.

Tokom 2019. i 2020. godine sakupljeno je i zbrinuto 50,29 tona električnog i elektronskog otpada. S obzirom da količina ovog otpada ima tendenciju rasta, kupljen je kamion putar za sakupljanje i odvoz elektronskog i električnog otpada. Nabavkom ovog vozila rad Službe za odnošenje smeća postao je brži i efikasniji.