Vesti

Sumiranje poslovnih rezultata JKP Šumadija Kragujevac za 2020. godinu

Poslovna godina koja ostaje za nama gotovo u svemu je bila drugačija od postavljenih planova i ciljeva. Usled epidemije izazvanom korona virusom, poslovanje preduzeća smo u velikoj meri prilagođavali novonastaloj situaciji. Uprkos svemu, poslovnu 2020. godinu završavamo uspešno, jer smo realizovali veći deo planiranih aktivnosti koje se tiču značajnih i velikih investicija.

Poslovnu 2020. godinu je obeležilo otvaranje prve javne nadzemne garaže. Sa 200 parking mesta, mestima za punjenje električnih automobila i mestima za invalide u velikoj meri će se doprineti rasterećenju saobraćaja u užem gradskom jezgru. Ovaj ekološki objekat urađen po savremenim standardima poseduje solarne panele koji obezbeđuju potrebnu energiju za rad garaže, pa možemo da kažemo da su naši sugrađani dobili na korišćenje i jedan energetski efikasan objekat.

Uspešno smo završili i investicioni ciklus u pogledu nabavke opreme i mehanizacije u šta je uloženo oko 217 miliona dinara. Najveći deo mehanizacije kupljen je iz sredstava dugoročnog investicionog kredita, a deo je finansiran iz sopstvenih sredstva.

U maju smo započeli i sa još jednim velikim investicionim poduhvatom koji obuhvata rekonstrukciju zelene pijace „Centar“ što podrazumeva rekonstrukciju matične zgrade, izgradnju nadstrešnice sa izdvojenim mlečnim paviljonom, kao i izgradnju podzemne parking garaže sa 53 parking mesta i uređenje platoa.

Smanjen obim poslovanja izazvan epidemiološkom situacijom odrazio se na ostvarene prihode, ali likvidnost i funkcionisanje preduzeća u finansijskom smislu su zadržani, pa godinu završavamo sa procenjenim iznosom neto dobiti od oko 33 miliona dinara.

I u narednoj godini preduzeće je planiralo investiciona ulaganja u uređenje četiri gradska groblja kroz rekonstrukciju upravne zgrade i izradu kapela i ograda, ponovno ulaganje u mehanizaciju, gde će se posebna pažnja posvetiti nabavci nedostajuće mehanizacije za Sektor niskogradnje i hortikulturne mehanizacije za Sektor zelenila. Značajan deo sredstava namenili smo za modernizaciju sistema za kontrolu i naplatu parkiranja, dok će se obim i obuhvat naplate parkinga povećati kroz proširenje naplate parkiranja u naselju Aerodrom sa 2190 parking mesta.

Što se poslovnih prihoda tiče, redovne aktivnosti po ugovoru sa Osnivačem značajno su proširene za održavanje javnih zelenih površina (120 miliona dinara), dok će ostali ostati na prošlogodišnjem nivou, odnosno 250 miliona dinara opredeljeno je za održavanje ulica, 40 miliona dinara za krpljenje udarnih rupa, oko 82 miliona dinara za poslove javne higijene, a 31 milion dinara za poslove održavanja i postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije.

Iako su poslovni rezultati u 2020. godini bili zadovoljavajući, nastojaćemo da građanima i u narednoj godini pružimo redovnu i kvalitetnu uslugu.