Вести

На Дан планете Земље у Крагујевцу звонило за рециклажу стакла

Дан планете Земље у Крагујевцу обележен је најавом да ће у овом шумадијском граду у наредне две недеље 120 контејнера за одлагање стаклене амбалаже бити распоређено на улицама, „на дохват руке“ грађанима и угоститељима како би допринели смањењу количине стакла које завршава на депонијама и тако загађује животну средину. Захваљујући регионалном пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ који спроводе Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) и NALED, заједно са компанијом Секопак, уз финансијску подршку Апатинске пиваре у десетак градова региона стигло је више од 1000 оваквих контејнера са циљем успостављања система одговорног управљања стакленим амбалажним отпадом.

 Честитавши Крагујевчанима Дан планете Земље, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић исказао је уверење да ће позив за рециклажу стаклене амбалаже наићи на добар одзив међу грађанима.

„Крагујевац је пре две године додатно унапредио систем рециклаже, када смо на 60 локација у граду поставили контејнере за раздвајање секундарних сировина – пет амбалаже и лименки, стакла и папира. Стакло као отпад је наш проблем и питање сопствене савести за чије решавање није задужен нико други осим нас –Крагујевчана“, рекао је председник локалног парламента.

Значајна улога у спровођењу пројекта на терену припашће ЈКП Шумадија Крагујевац које ће утврђеном динамиком празнити контејнере и предавати стаклену амбалажу овлашћеним оператерима на одговарајући третман. Директор ЈКП Шумадија Крагујевац Немања Димитријевић најављује да ће 120 контејнера за прикупљање стаклене амбалаже бити распоређено у градском, приградском и сеоском подручју и истиче да је поред примарног циља – рециклаже стаклене амбалаже, важан циљ овог пројекта и едукација грађана о примарној селекцији отпада и заштити животне средине.

Виолета Белановић Кокир, генерална директорка Секопака, оператера амбалажног отпада, наводи да су развијене европске земље кренуле са увођењем примарне селекције још 1992, а Србија тек 2010. године. „Како бисмо достигли ниво ЕУ, кључно је да свако преузме одговорност за своје поступке када је у питању рециклажа - и институције, и привреда, и грађани. Удруживањем можемо постићи боље резултате и због тога овај пројекат има већу снагу, јер заједно желимо да направимо одржив систем који ће примењивати локалне самоуправе широм Србије и региона“, поручила је Виолета Белановић Кокир.

“Својим одговорним пословањем Апатинска пивара 365 дана годишње брине о животној средини и нашој планети, а на данашњи дан и путем овог пројекта славимо планету Земљу у Крагујевцу и то “на сва звона”! Желимо да створимо навику код грађана и угоститељских објеката да одлажу стаклену амбалажу на прави начин обезбеђујући им одговарајуће услове за то“, казала је Слободанка Цуцић, менаџерка корпоративних послова Апатинске пиваре, која је један од финансијера пројекта. 

Слободан Крстовић, Шеф јединице за животну средину NALED-а, изразио је задовољство што ће након Ниша и Сомбора и на улицама Крагујевца грађанима бити доступни контејнери за одлагање искоришћене стаклене амбалаже, нагласивши да је циљ пројекта да се у одабраним градовима и општинама повећа количина прикупљене стаклене амбалаже за 20%. „Рециклажом 1т стакла може се уштедети 40% енергије и 50% количине воде која је потребна за производњу нове стаклене амбалаже, док се загађење ваздуха смањује за 20%, тако да рециклажом стакла доприносимо реалном позитивном утицају на животну средину“, поручује Крстовић.