Вести

Отворена прва јавна паркинг гаража у Крагујевцу

 

Директор ЈКП Шумадија Крагујевац Немања Димитријевић данас је у присуству градоначелника Николе Дашића и бившег градоначелника Радомира Николића отворио прву јавну паркинг гаражу у Крагујевцу.

После нешто више од годину дана од полагања камена темељца завршени су радови на изградњи прве надземне вишеетажне блоковске гараже која је рађена по најновијим еколошким стандардима. Изградњом једног оваквог објекта у знатној мери ће се решити проблем паркирања у централном градском језгру и подићи пружање услуга паркирања на један виши ниво. 

Пуштањем у рад гараже Крагујевац је ставио себе на мапу савремених градова јер је реч о објекту који је енергетски ефикасан и у коме су примењена најсавременија технолошка решења у делу контроле и наплате паркинга. 

Ова вишеспратна гаража има предвиђени капацитет паркирања од 200 паркинг места и пружа енергетски ефикасна решења, па поред стандардних паркинг места поседује и места за пуњење електричних аутомобила и соларне панеле који производе електричну енергију неопходну за рад гараже. 

Паркирање је организовано у полунивоима, на сваком нивоу се налази централна саобраћајница око које су позиционирана паркинг места, као и остале пратеће функције. Нивои су повезани са по две двоструке рампе и на тај начин је обезбеђено једносмерно кретање кроз све нивое гараже. 

У објекту су предвиђена и места за инвалиде (10 паркинг места), као и паркинг за мотоцикле (12 паркинг места – по 2 на сваком нивоу), док је за 16 паркинг места омогућена посебна резервација. 

Радове на изградњи гараже извео је конзорцијум „Strabag" doo Beograd и „Strabag" ad Austria. 

Изградњу гараже финансирало је ЈКП Шумадија Крагујевац из средстава дугорочног инвестиционог кредита у вредности од 359.643.293,00 динара. 

Радно време гараже је сваког дана од 00 до 24 часова, а наплата паркирања почиње 07. децембра 2020. године по цени од 70,00 динара по започетом сату. 

Директор Немања Димитријевић посебну захвалност је исказао извођачима радова који су у условима пандемије успели да организују и изведу радове, Управи за развој која је учествовала у реализацији од израде до техничког пријема објекта, Радомиру Николићу који је био иницијатор пројекта и градоначелнику Николи Дашићу који је подржао наше напоре да се посао на изградњи приведе до краја.